Til at belyse om vores tæver er egnede til avl, bruger vi forskellige kriterier og redskaber. Det er ikke godt nok, at de ”bare” er gode familiehunde, vi vil have og lave hunde, der kan håndtere uvante situationer, uden at de reagerer med angst og stress.

Det er selvfølgelig vigtigt at både tæve og hanhund også er gode familiehunde, men for at vurdere om tæverne har de rette egenskaber, bruger vi dem aktivt til hundesport fx markprøve, working test, jagt og udstilling. At en hund er højt præmieret, er ikke i sig selv et bevis på, at den er egnet til avl, men hvis den kan arbejde og håndtere det stress uvante situationer medfører uden at miste koncentrationen, er man på rette vej.

Mentalbeskrivelse i DKK

Vi mentalbeskriver også vores hunde på Dansk Kennel Klubs mentalbeskrivelser. En mentalbeskrivelse synes vi er et rigtig godt avlsredskab og fortalt i korte træk, så bliver hund og fører sat i forskellige situationer, hvor blandt andet hundens sociale evner, legelyst, jagtlyst -men vigtigst af alt, evnen til at afreagere på uvante situationer bliver beskrevet.

I kan læse meget mere om mentalbeskrivelser på DKK’s hjemmeside: http://www.dkk.dk/side.asp?ID=...

Udvælgelse af hanhund

Udvælgelse af hanhund er en ret spændende men også omstændig proces. Han skal naturligvis være sund, være sød med andre hunde -i særdeleshed andre hanhunde, glad og afslappet i omgang med mennesker (store og små) og så skal han have den rigtige udstråling. Det kan godt være lidt svært at forklare, men jeg tror egentlig bare, at det betyder, at han hviler i sig selv!

Vi søger altid hanhunde med ro i hovedet og så skal han (og tæven selvfølgelig) have stor lyst til at samarbejde med sin fører uanset situation eller afstand. Denne egenskab er arvelig og betyder, at de hvalpe vi sender ud af døren, allerede er forprogrammeret til at modtage læring.

Jeg har nedenfor linket til en lille video af Cirkas udkårne, der meget fint viser hvad lyst til at samarbejde betyder. Jack bliver sendt på en dummy og han ved ikke hvor den ligger, men han stoler fuldt ud på, at Kurt kan dirigere ham ud til den, også selvom afstanden er stor.

Sundhed i praksis

Sundhed er en af vores kæpheste og vi gør virkelig et stort forarbejde, før vi matcher to hunde. Vi tjekker blandt andet op på sundhedsstatus på de enkelte individer vi ønsker at parre, samt forfædre i flere generationer og naturligvis tidligere hvalpe efter både hanhunde og tæve. Vi bruger også Dansk Kennel Klubs index-beregning, der er et avlsværktøj, der giver os mulighed for at risikovurdere om kombinationen af han og tæve, vil give afkom der er disponeret for fx hofteledsdysplasi.

Hos golden retriever har vi ud over den obligatoriske hofte- og albueledsundersøgelse, mulighed for at DNA-teste for 3 øjelidelser og en hudlidelse. Alle 4 lidelser er recessivt nedarvet, hvilket betyder, at kombinerer man hunde med kendt status korrekt, kan man ikke lave syge hunde.

At avle gode hunde er altid at ”klippe en hæl og hugge en tå” på udseende eller arbejdsegenskaber, men vi går aldrig på kompromis med temperament og sundhed, da det er grundstenen for en god familiehund.

Kh Marlene & Co.

 

Joomla templates by a4joomla