sted8

At lavet et kuld hvalpe er både hyggeligt og lærerigt, men i samme øjeblik du har besluttet dig for at lave et kuld hvalpe på din tæve, er du opdrætter og har dermed påtaget dig et meget stort ansvar, både overfor tæven og hvalpene men også overfor racen og hvalpekøberne. Dette ansvar forsvinder ikke med hvalpene når de rejser 8 uger gamle.

07

Kig på din tæve ganske nøje, kan hun tilføre racen noget ved at indgå i avl? Husk på at du skal kunne kigge dine hvalpekøbere i øjnene, så vær kritisk og ærlig.

3 spørgsmål til tæveejeren

Vi kan alle blive enige om, at vi hver især ejer verdens smukkeste og dejligste eksemplar af racen, men kan du ved at gennemgå din tæve, uden at svare JA til alle nedenstående spørgsmål?

    1. Er hun en god racerepræsentant?
    2. Besidder hun de jagtlige egenskaber, der kendetegner golden retrieveren?
    3. Har hun et ønskeligt og racetypisk temperament?
    4. Er hun sund og rask?

Det er en skrøne, at nervøse og aggressive tæver falder til ro efter et kuld hvalpe. Der findes ingen videnskabelige undersøgelser der beviser dette – nærmere det modsatte. En nervøs eller aggressiv tæve bør under ingen omstændigheder gå i avl, da hun ud over at videreføre sine dårlige gener, også er den eneste hund til at præge hvalpene, og chancerne for at denne prægning bliver negativ, er ganske stor.

En anden skrøne er, at tæver der ikke får hvalpe, har større sandsynlighed for at få livmoderbetændelse, der findes heller ikke her videnskabelig undersøgelser, der bevidner at tæver der har fået hvalpe, får mindre livmoderbetændelse.

3 spørgsmål til hanhundeejeren

Vi kan alle blive enige om, at vi hver især ejer verdens smukkeste og dejligste eksemplar af racen, men beskrivelsen af en avlshan bliver mere troværdig, hvis man kan svare på følgende spørgsmål;

    1. Gode egenskaber
    2. Dårlige egenskaber
    3. Hvad har han evt. tidligere produceret

Alle hunde har gode og dårlige egenskaber, det er derfor vigtigt at man i avl prøver at undgå, at matche to hunde med samme dårlige egenskab. Vær kritisk og ærlig når du kigger på din egen tæve, og forlang et kritisk og ærligt svar fra hanhundeejeren.

I forbindelse med valg af hanhund anbefaler vi:

    1. At hanhunden er mentalt velfungerende, fysisk sund og tillidsfuld.
    2. At du inden parring nøje overvejer, hvilken type du ønsker at opdrætte!
    3. Skal hvalpene bruges til jagt/udstilling/familiehund eller det hele.

Eksteriør (udseende) og brugsegenskaber er arvelige.

I praksis er golden retrieveravl meget nuanceret. Nogle vælger at fokusere mest på udstillingslinier, mens andre vælger at fokusere mere på jagtlinier. Derfor bør man som opdrætter med særlig interesse for de særskilte egenskaber, orientere sig om hanhundens officielle markprøve- og/eller udstillingspræmieringer inden valg af type. Læs mere om racens standard her

06

Joomla templates by a4joomla